Ajankohtaista

Hävikkiruokakaappi avattu Rautakadun toimipisteelle 3.6.

3.6.2019

Olemme avanneet Turun ensimmäisen kuluttajalta toiselle olevan hävikkiruokakaapin Rautakadulle kassan yhteyteen.

Hävikkiruokakaappiin voit tuoda itseltäsi ylijääneitä ruokia ja raaka-aineita avaamattomissa pakkauksissa, joissa on vielä päiväystä jäljellä. Voit myös tuoda hedelmiä ja kasviksia.

Herkästi pilaantuvia tuotteita, kuten kalaa, ei kaappiin voi tuoda. Myöskään itse tehtyä ruokaa ei voi tuoda. Käytäthän ruokien tuomiseen kylmäkassia.

Hävikkiruokakaapista voit myös ottaa vapaasti itsellesi tarpeellisia ruokia ja raaka-aineita ilmaiseksi.

Hävikkiruokakaappi kattaa jääkaapin kylmätavaralle, pienemmän jääkaapin hedelmille ja vihanneksille sekä hyllyn kuivatavaralle. Kaapin ohessa on vihko, johon kirjataan kuka on tuonut, mitä ja milloin.

 

HÄVIKKIRUOKAKAAPPI

  • Hävikkiruokakaappiin voi kuka tahansa tuoda ruokaa ja elintarvikkeita, ja ne ovat ilmaiseksi kaikkien vapaasti otettavissa.

 

MITÄ VOI TUODA

  • Hävikkiruokakaappiin voi tuoda ihmisravinnoksi kelpaavia ruoka- ja elintarvikkeita, jotka ovat ehjissä avaamattomissa pakkauksissa, joissa on päiväystä jäljellä.
  • Hedelmiä ja vihanneksia voi tuoda myös pakkaamattomina.

 

EMME OTA VASTAAN

  • Itse tehtyjä ruokia tai leivonnaisia
  • Raakaa kalaa tai äyriäisiä
  • Pakasteita

 

MITEN HÄVIKKIRUOKAPPI TOIMII

  • Kaikki tuotteet merkitaan ylös oheiseen vihkoon, ja siihen kirjataan, kuka on tuonut, mitä on tuonut, milloin ja kuka asian tarkasti.
  • Myös hedelmät ja vihannekset säilytetään jääkaapissa.
  • Kuivaelintarvikkeet ja säilykkeet (esim. jauhot, leseet, pavut) säilytetään hyllyssä.
  • Parasta ennen päiväyksen ylittäneet, kylmäsäilytystä vaativat tuotteet jaetaan 3 päivän sisällä ja lämpimässä säilyvät säilykkeet ja kuivaelintarvikkeet kahden viikon sisällä päiväyksen ylittämisestä.
  • Viimeinen käyttöpäivä” tai ”viimeinen käyttöajankohta”-merkinnällä merkittyjä tuotteita ei luovuteta päiväysmerkinnän ylittymisen jälkeen.

 

HUOM!

  • Hävikkiruokakaappiin ei saa tuoda äidinmaidonkorvikkeita, lääkkeitä tai eläinten ruokaa.
  • Vitamiinit ja ravintolisät vain ehjissä ja avaamattomissa pakkauksissa.

 

MITEN VÄHENTÄÄ RUOKAHÄVIKKIÄ?

  • Suunnittele mahdollisimman pitkälle lähipäivien ruoat, ja tee kauppalista sen perusteella, mitä kaapeista jo löytyy.
  • Vältä heräteostoksia sekä liian suuria pakkauksia. Edullisempi kilohinta ei aina merkitse säästöä, jos osa jää käyttämättä.
  • Älä mene kauppaan nälkäisenä. Silloin tulee helpommin ostettua liikaa.
  • Osta vain sen verran, mitä ehdit käyttää ennen ruokien pilaantumista.
  • Älä hamstraa tarjoustuotteita, jos et ehdi käyttää kaikkea.
  • Laita nopeasti pilaantuvat tuotteet jääkaapin etuosaan silmien korkeudelle. Näin huomaat ne ja ehdit käyttää ne ennen kuin ne pilaantuvat.
  • Ennen kuin heität ruokaa pois, arvioi astinvaraisesti. Tarkasta, haista, maista.
  • Ota lautaselle vain sen verran ruokaa, jonka jaksat syödä. Ota lisää tarvittaessa.
  • Etsi reseptejä ja tapoja hyödyntää kaapeissa olevia tuotteita. Esimerkiksi ylikypsät hedelmät ja mehutilkat voi laittaa pirtelöihin ja nahistuneista juureksista voi tehdä sosekeittoa.
  • Jos ruokaa jää, hyödynnä se seuraavan päivän ateriassa tai pakasta.
  • Opettele tunnistamaan päiväysmerkinnät. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa sitä, että tuote säilyy vähintään siihen saakka. Tuotetta voi siis käyttää vielä senkin jälkeen, mutta laatu saattaa olla heikentynyt. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on pakollinen helposti pilaantuvissa tuotteissa ja tarkoittaa päivää, johon mennessä tuote tulee käyttää.
  • Jos ostat hedelmiä tai kasviksia isoissa pakkauksissa tarkasta ja poista pilaantuneet, jotta muut säilyisivät mahdollisimman pitkään.
  • Pidä ”kaapit tyhjäksi” -päivä, eli käytä kaikki edellispäivien ruuat ja hyödynnä mitä kaapeista löytyy.