Usein kysytyt kysymykset

Mitä Turun Ekotori tekee?

Turun Ekotori on Kestävän Kehityksen Yhdistys ry:n hallinnoima, itsenäinen ja voittoa tavoittelematon ympäristötoimija.

Hoidamme kierrätystavaran vastaanottoa, käsittelyä ja myyntiä, vastaanotettujen tuotteiden toimintakunnon tarkastusta, sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) lainsäädännön edellyttämää keräystä uudelleenkäyttöä varten sekä kotitalouksien vaarallisten jätteiden vastaanottoa.

Toiminnan tarkoitus on edistää tavaran kierrätystä, pidentää tuotteiden elinkaarta ja vähentää kaatopaikalle päätyvän tavaran määrää.

Toimimme myös merkittävänä paikallisena työllistäjänä. Kun asioit Turun Ekotorilla, tuet toimintaamme ympäristön ja työllistämisen hyväksi. Kiitos, että tuet toimintaamme!

Mitkä ovat toimintanne periaatteet?

Työntekijöidemme ja ympäristön hyvinvointi sekä vastuullinen toiminta ovat meille sydämen asia. Huolehdimme työntekijöidemme osaamisen ja ammattitaidon kehittämisestä. Huolehdimme asianmukaisesti myös meille toimitettujen laitteiden tietoturvasta ja vaarallisista jätteistä. Toimintamme pienentää vaikutuksia ympäristölle ja säästää luonnonvaroja.

Olemme myös aktiivinen ja luotettava toimija. Osallistumalla tapahtumiin jaamme ympäristötietoisuutta ja puhumme kierrättämisen ja kestävän kehityksen puolesta. Tuemme myös paikallisia toimijoita ja tapahtumia, jolla on laaja työllistävä vaikutus. Pienenä toimijana olemmekin kokoamme suurempi työllistäjä.

Pyrimme tekemään kierrättämisestä ja vastuullisista valinnoista helppoja vaihtoehtoja myös asiakkaillemme. Tarjoamme asiakkaillemme mahdollisuutta pidentää uudelleenkäyttökelpoisten tavaroiden elinikää ja vaikuttaa kestävillä valinnoillaan ympäristöön. Tekemällä ostoksia kierrätysmyymälöissämme ja lahjoittamalla itselleen tarpeettomia tavaroita jokainen asiakkaamme auttaa meitä työllistämään ja toimimaan ympäristön hyväksi.

Hyvä kiertää Turun Ekotorilla!

Lue lisää: Yhteiskuntavastuu

Vastaanotto

Mitä tavaroita vastaanotatte?

Otamme vastaan hyväkuntoisia ja uudelleenkäyttöön kelpaavia tavaroita, jotka ovat ehjiä ja hyvin puhdistettuja.

Sähkö- ja elektroniikkalaitteita, metallia sekä polkupyöriä otamme vastaan kaiken kuntoisina.

Isot sähkölaitteet (kylmälaitteet, hellat ja pesukoneet) sekä isot kuormat kaikkia sähkölaitteita pyydämme toimittamaan Rieskalähteentien myymälän yhteydessä toimivalle Ekopajalle.

Otamme nyt myös vastaan pieniä määriä kotitalouksien poistotekstiiliä osana Lounais-Suomen Jätehuollon järjestämää KAMU-keräystä. Tekstiilien tulee olla pakattuna muovipusseihin. Suuremmat määrät tulee toimittaa LSJH:n keräyspisteille.

Pelkkiä kaatopaikkakuormia emme voi vastaanottaa, vaan tavaroiden tulee olla pääosin kierrätyskelpoisia.

Kierrätyskelpoisiksi katsotaan kalusteet ja pientavarat, joille löytyy vielä kysyntää, sekä kaiken kuntoiset sähkölaitteet. Rikkinäisistä, likaisista tai muuten kierrätyskelvottomista huonekaluista perimme käsittelymaksun.

Valitettavasti emme voi ottaa kaikkea meille tarjottua tavaraa vastaan, sillä meillä ei ole varastotilaa, eikä resursseja korjata tai puhdistaa tavaroita.Kuljettajamme ja työntekijämme vastaanotossa päättävät tavaroiden kunnosta ja ovatko tavarat uudelleenkäyttöön kelpaavia.

Voinko tuoda teille rikkinäisen sähkölaitteen?

Otamme vastaan kaiken kuntoisia sähkö- ja elektroniikkalaitteita.

Ammattitaitoiset sähkölaitetarkastajamme ja ICT-testaajamme testaavat kaikki keräykseen tuodut laitteet. Ehjät ohjaamme uudelleenkäyttöön sellaisenaan, rikkinäiset materiaalikierrätykseen.

Laitteiden tietoturvasta myös huolehditaan asianmukaisesti KillDisk-nimisellä ylikirjoitusohjelmalla, joka hävittää kovalevyistä vanhat tiedot. Vaihtoehtoisesti kovalevyjä tuhotaan myös mekaanisesti.

Emme vastaanota kuljetusten yhteydessä tietoturvasisältöä sisältäviä laitteita: (mobiililaitteet ja tietokoneet). Nämä tavarat tulee toimittaa suoraan toimipisteisiimme. 

Yritysten isommat tietoturvasisältöä sisältävät laitenoudot hoidetaan erikseen sovittavalla tavalla.

Otatteko vastaan vaarallista jätettä?

Vastaanotamme pieniä määriä vaarallista jätettä kotitalouksilta Rieskalähteentien toimipisteellämme aukioloaikoina.

Otatteko vastaan toimistokalusteita?

Otamme vastaan pieniä määriä hyväkuntoisia ja uudelleenkäyttökelpoisia toimistokalusteita. Suuria toimistopöytiä ja sermejä emme ota vastaan, sillä näille ei ole kysyntää.

Otatteko tavaroita vastaan kuvien perusteella?

Pelkkien kuvien perusteella on vaikea arvioida tavaran kuntoa. Kuljettajamme ja työntekijämme vastaanotossa päättävät tavaroiden kunnosta ja ovatko tavarat uudelleenkäyttöön kelpaavia.

Mitä tavaroita ette ota vastaan?

Emme ota vastaan tavaraa mm. seuraavin perustein:

  • tavara on rikki tai huonokuntoinen
  • likainen
  • eläinallergeeneja, eläimen karvoja – otamme vastaan vain hyvin puhdistettuja tavaroita ja huonekaluja
  • homeessa
  • puuttuu osia
  • itse maalattu / tuunattu
  • tavaralle ei ole kysyntää, kuten sesonkitavarat sesongin ulkopuolella, palapeilit, CD-telineet, isot kirjahyllyt ja isot toimistokalusteet

Vaatteita, kenkiä ja rakennusmateriaaleja (lavuaareja, wc-istuimia, ikkunoita ym.) emme ota vastaan. Emme myöskään vastaanota turvaistuimia, moottoripyöräkypäriä, muovihenkareita, laskettelusuksia ja laskettelumonoja, likaisia lastenrattaita ja -vaunuja, tietosanakirjoja, vanhoja kirjasarjoja ja oppikirjoja, VHS- ja C-kasetteja tai vaahtosammuttimia.

Toisinaan myös tilanpuute saattaa estää meitä vastaanottamasta määrättyjä tavaroita, sillä toimipisteillämme ei ole erillisiä varastotiloja.

Korjaatteko tavaroita?

Emme korjaa tavaroita, sillä meillä ei ole resursseja korjata ja varastoida tavaroita.

Voinko tuoda tavaraa aukiolojen ulkopuolella?

Vastaanottomme toimivat myymälöiden yhteydessä toimipisteidemme aukioloaikoina. Muuna aikana tavaroiden jättö on jätelain 19§ nojalla kielletty.

Miten tuon tavaroita?

Vastaanottomme toimivat myymälöiden yhteydessä toimipisteidemme aukioloaikoina. Muuna aikana tavaroiden jättö on jätelain 19§ nojalla kielletty.

Suuremmista tavaraeristä pyydämme ottamaan yhteyttä etukäteen numeroon 044 700 7400 tai sähköpostitse osoitteeseen ekotori(at)turunekotori.fi, kuljetustilaukset vain puhelimitse.

Pientavaraa tuotaessa on sen oltava asianmukaisesti pakattu, että sitä voidaan turvallisesti käsitellä vastaanotossa ja ettei tuotava tavara rikkoudu helposti.

Tavarat on myös hyvä lajitella.

Mitä voin tuoda hävikkiruokakaappiin?

8.6.2021 Hävikkiruokakaapin jääkaappi on jälleen käytössä. Voit tuoda pisteelle itsellesi tarpeettomia ruokia avaamattomissa ja ehjissä pakkauksissa, joissa on päiväystä jäljellä. Hedelmiä ja vihanneksia voi tuoda myös pakkaamattomina. Jaamme pisteellä myös edelleen Leipomo Salosen hävikkileipää saatavuuden mukaan, jota voi myös noutaa pisteeltä ilmaiseksi.

Voit tuoda hävikkiruokakaappiin itsellesi tarpeettoman ruoan, kunhan siinä on päiväystä jäljellä ja avaamaton pakkaus.

Tuotu ruoka kirjataan kaapin yhteydessä olevaan vihkoon, henkilökuntamme kuittaa tuodun ruoan vihkoon.

Löydät hävikkiruokakaapin Rautakadun toimipisteeltämme. Hävikkiruokakaapista voit myös ottaa itsellesi tarpeellisia ruokia ilmaiseksi.

Kuljetukset

Teettekö kotiinkuljetuksia ja tavaroiden noutoa?

Noudamme meille lahjoitettavat tavarat tilauksesta Turusta, Raisiosta ja Kaarinasta. Kuljetusaikoja ja lisätietoa kuljetukseen ja tavaroihin liittyen voi tiedustella numerosta 0447007400.

Pelkkiä kaatopaikkakuormia emme voi noutaa, vaan noudettavien tavaroiden tulee olla pääosin kierrätyskelpoisia.

Tavaroiden on oltava helposti noudettavissa ja valmiina kuljetukseen. Emme nouda tavaroita varastoista, kellareista tai ullakoilta. Pesukoneiden ja laitteiden tulee olla irti kytkettyjä. Isojen huonekalujen tulee olla purettuja ja helposti kannettavia. Pientavaroiden tulee olla asianmukaisesti pakattuja nopeaa ja turvallista käsittelyä varten.

Erittäin kookkaiden tai painavien tavaroiden noudosta sovitaan tapauskohtaisesti (mm. isot kaapit ja kopiokoneet).

Emme vastaanota kuljetusten yhteydessä tietoturvasisältöä sisältäviä laitteita: (mobiililaitteet ja tietokoneet). Nämä tavarat tulee toimittaa suoraan toimipisteisiimme. 

Yritysten isommat tietoturvasisältöä sisältävät laitenoudot hoidetaan erikseen sovittavalla tavalla.

Tilauksesta toimitamme myös meiltä ostetut tavarat kotiin.

Mitä kuljetus maksaa?

Nouto- ja kotiinkuljetukset yksityishenkilöiltä Turun, Raision ja Kaarinan kaupunkialueilta 25 €, muualta sopimuksen mukaan 25 € + 0,6 €/km. 

Kuljetukset Ylioppilaskylään 15 €. Huom! Tällä hetkellä emme nouda tavaraa YO-kylästä.

Kuljetushinnat yrityksille Turun, Raision ja Kaarinan kaupunkialueilta: noutokuljetus 60 € ja ostetun tavaran vientikuljetus 25 €. Kodinkoneiden noudot taloyhtiöiltä 60 €, ei muita maksuja.

Isot erät sovittava erikseen kuljetusta tilattaessa.

Polkupyörät noudetaan taloyhtiöiltä maksutta, kun pyöriä on vähintään kolme kappaletta.

Kuljetus sekä mahdolliset käsittelymaksut maksetaan paikan päällä käteisellä kuljettajalle, maksusta saa kuitin. Ostetun tavaran kotiinkuljetuksen voi maksaa myös etukäteen myymälässä kuljetusvarauksen yhteydessä, käteisellä tai pankkikortilla.

Laskutamme vain toistuvia toimeksiantoja sovituilta yritysasiakkailta.

Mistä voin tilata kuljetuksen?

Kuljetusaikoja ja lisätietoa kuljetukseen ja tavaroihin liittyen voi tiedustella numerosta 0447007400.

Miten nopeasti voin saada kuljetuksen tavaroille?

Voimme noutaa tavaroita arkisin maanantaista perjantaihin. Kuljetusajat riippuvat kuljetusten tilausmääristä.

Kuljetusaikoja ja lisätietoa kuljetukseen ja tavaroihin liittyen voi tiedustella numerosta 0447007400.

Myynti

Mitä tavaroita teiltä löytyy myymälöistä?

Löydät kierrätystavaramyymälöistämme monipuoliset, jatkuvasti vaihtuvat valikoimat kierrätystavaraa. Ajankohtaisen valikoiman voi tarkistaa vierailemalla myymälöissämme.

Molemmissa myymälöissämme on hyvin varustellut pientavaraosastot, joilta löydät kotiisi astiat, aterimet, koriste-esineet, sisustustavarat, kirjat ja keittiövälineet.

Huonekaluvalikoimasta löydät niin sohvia, tuoleja, ruokaryhmiä, sohvapöytiä, kaappeja, lipastoja, tv-tasoja kuin upeita antiikkihuonekalujakin.

Löydät meiltä myös sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kuntoiluvälineitä ja työkaluja.

Voinko ostaa teiltä varaosia?

Emme myy varaosia.

Onko teiltä mahdollista vuokrata tavaroita?

Emme vuokraa tavaroita. Lainaamme tavaroita esimerkiksi opiskelijoiden projekteihin ja paikallisiin kulttuuritapahtumiin näkyvyyttä vastaan.

Miten hinnoittelette tuotteet?

Olemme itsenäinen voittoa tavoittelematon yhdistys, ja kaikki mahdollinen tuotto ohjataan toiminnan ylläpitämiseen, työllistämiseen ja kestävän kehityksen edistämiseen. Myynnistä saadulla tuotolla katamme mm. toiminnasta aiheutuvia kuluja, kuten toimitilojen kuluja.

Hintamme ovat tuotekohtaisia ja riippuvat mm. kunnosta. Pyrimme hinnoittelemaan tuotteet parhaan tietomme mukaan, ja mahdollisimman edulliseksi asiakkaillemme, mutta kaikkea emme valitettavasti voi tietää, etenkään erilaisia tarjouksia. Jos huomaamme hinnoittelussa virheen, pyrimme korjaamaan tämän tilanteen mukaan.

Lue lisää hinnoittelustamme

Saako teiltä opiskelija-alennusta?

Tarjoamme -20 %:n opiskelija-alennuksen voimassa olevalla opiskelijakortilla, vähintään 5 euron kertaostoista. Opiskelija-alennukseen ovat oikeutettuja myös kansainvälisen ISIC-kortin haltijat. Meillä käy myös viralliset digitaaliset opiskelijakortit, kuten Frank App. Aikuis- ja kansalaisopistojen sekä VR:n ja Matkahuollon opiskelijakortit eivät kuulu alennuksen piiriin.

Voinko palauttaa ostamani tuotteen?

Tuotteillamme ei ole palautus- tai vaihto-oikeutta. Olemme huomioineet viat ja kulumat hinnoissa. Muistathan tarkistaa ostoksesi etukäteen.

Tarkistetuille ja testatuille sähkö- ja elektroniikkalaitteille sekä polkupyörille myönnämme toimivuustakuun. Toimivuustakuu ei kuitenkaan koske polkupyörän renkaita. Ensisijaisesti vaihdamme viallisen sähkö- tai elektroniikkalaitteen tai polkupyörän vastaavaan, jos vaihto ei onnistu, palautamme maksetun rahan kuittia vastaan.

Työllistäminen

Kuinka paljon työntekijöitä teillä on?

Toimipisteillämme työskentelee noin 100–130 henkeä kuukaudessa eri pituisissa työsuhteissa ja erilaisissa tehtävissä.

Meillä työskentelee vakituisen henkilökunnan lisäksi työharjoittelijoita, työkokeilijoita ja palkkatuettuja työntekijöitä.

Turun Ekotori toimii myös kuntouttavan työtoiminnan palveluntarjoajana. Meillä työskentelee kokoaikainen sosionomi, joka toimii kuntouttavan työtoiminnan ohjaajana ja auttaa myös työntekijöitämme esimerkiksi työnhaussa, viranomaisasioinnissa ja työntekijän taitojen kartoittamisessa.

Millaisia työtehtäviä teillä on?

Meiltä löytyy monipuolisesti erilaisia tehtäviä. Tehtäviä Turun Ekotorilla on mm. vastaanotossa, kassalla, myymälöissä myyntityössä ja asiakasneuvonnassa, sähkölaitetarkastuksissa ja kuljetuksien parissa. Tarvittaessa voimme myös räätälöidä työtehtäviä.

Toimipisteet

Missä toimipisteenne sijaitsevat?

Löydät meidät osoitteista: Rautakatu 12, Itäharju, 20520 Turku ja Rieskalähteentie 74, Vätti, 20300 Turku.

Milloin olette avoinna?

Toimipisteemme ovat avoinna: Ma-pe 8–18, la 10–15. Tarkista poikkeusajat nettisivuiltamme Ajankohtaista-sivulta.

Takaisin etusivulle

 

Olemme itsenäinen, voittoa tavoittelematon ympäristötoimija. Kaikki mahdollinen tuotto, joka toiminnasta tulee, ohjataan toiminnan ylläpitämiseen ja työllistämiseen. Kuukausittain meillä työskentelee 100–130 henkeä eripituisissa työsuhteissa. Välitämme uudelleenkäyttöön joka vuosi yli 170 000 tavaraa. Kiitos, että tuet toimintaamme!

Myymälät

Rautakatu 12, Itäharju, 20520 Turku

Tarkista poikkeusajat Ajankohtaista-sivulta

Ma–pe 8–18
La 10–15
044 7007 400

Rieskan kuva

Rieskalähteentie 74, Vätti, 20300 Turku

Tarkista poikkeusajat Ajankohtaista-sivulta

Ma–pe 8–18
La 10–15
044 7007 405

Kartta ja ajo-ohjeet