Hävikkiruokakaappi

Turun Ekotori avasi 3.6.2019 Turun ensimmäisen kuluttajalta toiselle olevan hävikkiruokakaapin Rautakadun toimipisteelle.

Tavoite on vähentää ruokahävikkiä ja herätellä ajatuksia ruokahävikistä tarjoamalla kuluttajille paikka, jossa itselle tarpeettomat elintarvikkeet voivat vaihtaa omistajaa ilmaiseksi.

Kuka tahansa voi tuoda hävikkiruokakaappiin itselle tarpeettomia ruokia ja raaka-aineita avaamattomissa ja ehjissä pakkauksissa, joissa on päiväystä jäljellä. Kuka tahansa voi myös ottaa hävikkiruokakaapista vapaasti itselle tarpeellisia ruokia ja raaka-aineita ilmaiseksi.

 

Mitä voi tuoda

  • Ihmisravinnoksi kelpaavia ruoka- ja elintarvikkeita ehjissä ja avaamattomissa pakkauksissa, joissa on päiväystä jäljellä.
  • Hedelmiä ja vihanneksia voi tuoda myös pakkaamattomina.

 

Mitä ei voi tuoda

  • Itse tehtyjä ruokia tai leivonnaisia
  • Raakaa kalaa tai äyriäisiä
  • Pakasteita
  • Alkoholituotteita
  • Eläinten ruokaa
  • Äidinmaidonkorvikkeita
  • Lääkkeitä

 

Miten hävikkiruokakaappi toimii

  • Kaikki tuotteet merkitään ylös hävikkiruokakaapin ohessa olevaan vihkoon. Siihen merkitään kuka on tuonut, mitä on tuonut, milloin ja kuka tarkasti tuodut tuotteet.
  • Myös hedelmät ja vihannekset säilytetään jääkaapissa (erillinen lämpimämpi jääkaappi).
  • Kuivaelintarvikkeet ja säilykkeet (esim. jauhot, pavut, leseet) säilytetään hyllyssä.
  • Parasta ennen -päiväyksen ylittäneet, kylmäsäilytystä vaativat tuotteet jaetaan 3 päivän sisällä ja lämpimässä säilyvät säilykkeet ja kuivaelintarvikkeet kahden viikon sisällä päiväyksen ylittämisestä.
  • ”Viimeinen käyttöpäivä” tai ”viimeinen käyttöajankohta” -merkittyjä tuotteita ei luovuteta päiväysmerkinnän ylittymisen jälkeen.

 

Huom!

  • Käytäthän ruokien tuomiseen kylmäkassia.
  • Pyydäthän myymälätyöntekijää tarkastamaan tuomasi tuotteet.
  • Vitamiinit ja ravintolisät myös vain ehjissä ja avaamattomissa pakkauksissa.

 

Tietoa ruokahävikistä

  • Ruokahävikillä tarkoitetaan syömäkelpoista ruokaa joka on syystä tai toisesta päätynyt biojätteeseen tai roskiin.
  • Suomessa ruokaa päätyy hävikkiin yhteensä 400 miljoonaa kiloa ja sen arvo on yhtensä 500 miljoonaa euroa
  • Suomessa ruokaa päätyy hävikkiin eniten kotitalouksissa. Määrä on 120–160 miljoonaa kiloa ja henkeä kohden 23 kiloa. Tämän arvo henkeä kohden on noin 125 euroa.
  • Yleisimpiä syitä pois heittämiselle ovat ruoan pilaantuminen, vanhentunut päiväys, ruoan liiallinen valmistaminen tai sitä ei ole haluttu syödä enää sekä lautastähteeksi jääminen.
  • Eniten hävikkiin päätyy vihanneksia, kotona valmistettua ruokaa, maitotuotteita, leipää ja hedelmiä.

 

Miten vähentää ruokahävikkiä

  • Suunnittele mahdollisimman pitkälle lähipäivien ruoat, ja tee kauppalista sen perusteella, mitä kaapeista jo löytyy.
  • Vältä heräteostoksia sekä liian suuria pakkauksia. Edullisempi kilohinta ei aina merkitse säästöä, jos osa jää käyttämättä.
  • Älä mene kauppaan nälkäisenä. Silloin tulee helpommin ostettua liikaa.
  • Osta vain sen verran, mitä tiedät ehtiväsi käyttää ennen ruokien pilaantumista.
  • Älä hamstraa tarjoustuotteita, jos et ehdi käyttää kaikkea.
  • Laita nopeasti pilaantuvat tuotteet jääkaapin etuosaan silmien korkeudelle. Näin huomaat ne ja ehdit käyttää ne ennen kuin ne pilaantuvat.
  • Ennen kuin heität ruokaa pois, arvioi astinvaraisesti. Tarkasta, haista, maista.
  • Ota lautaselle vain sen verran ruokaa, jonka jaksat syödä. Ota lisää tarvittaessa.
  • Etsi reseptejä ja tapoja hyödyntää kaapeissa olevia tuotteita. Esimerkiksi ylikypsät hedelmät ja mehutilkat voi laittaa pirtelöihin ja nahistuneista juureksista voi tehdä sosekeittoa.
  • Jos ruokaa jää, hyödynnä se seuraavan päivän ateriassa tai pakasta.
  • Opettele tunnistamaan päiväysmerkinnät. Parasta ennen -merkintä tarkoittaa, että tuote säilyy vähintään siihen saakka. Tuotetta voi siis käyttää vielä päiväyksen jälkeen, mutta laatu saattaa olla heikentynyt. Viimeinen käyttöpäivä -merkintä on pakollinen helposti pilaantuvissa tuotteissa ja tarkoittaa päivää, johon mennessä tuote tulee käyttää.
  • Pidä ”kaapit tyhjäksi” -päivä, eli käytä kaikki edellispäivien ruuat ja hyödynnä mitä kaapeista löytyy.

 

Aiheesta lisää Turun Ekotorin sivuilla:

 

Aiheesta paikallislehdissä:

 

Aiheesta lisää muualla:

Myymälät

Rautakatu 12, Itäharju, 20520 Turku
Ma–pe 8–18
La 10–15
044 7007 400

Rieskan kuva

Rieskalähteentie 74, Vätti, 20300 Turku
Ma–pe 8–18
La 10–15
044 7007 405

Kartta ja ajo-ohjeet