Ajankohtaista

Valitse sähkölaitteiden palautuspaikka oikein

2.3.2015

Teknologian nopea kehitys on aiheuttanut kiihtyvän elektroniikkajätteen syntymisen. Suomessa kerätään vuosittain keskimäärin 9,2 kiloa sähkö- ja elektroniikkaromua asukasta kohden. Määrä olisi luultavasti lähes kaksinkertainen jos kaikki pöytälaatikoihin ja varastoihin jemmatut tavarat toimitettaisiin kierrätykseen. Minne sitten viedä vanhat sähkölaitteet, isot, pienet, rikkinäiset ja ehjät?

Virallisia sähkölaitteiden vastaanottopisteitä löytyy Turun seudulta muutamia. Viralliset kierrätyskeskukset, kuten Turun Ekotorit ovat näistä luontoa ajatellen parhaita palautuspisteitä, etenkin käyttökelpoisille laitteille. Jätekeskusten jäteasemille voi myös viedä maksuttomasti kaiken kokoisia laitteita, mutta toimivatkin laitteet päätyvät jäteasemilta hajotettavaksi. Uuden EU-direktiivin myötä suuret kodinkoneliikkeet vastaanottavat niin ikään sähkölaitteita. Pienikokoisia laitteita otetaan vastaan kodinkoneliikkeissä ilman uuden vastaavan tilalle ostamista, mutta isompia laitteita palautettaessa saattaa palautuksen edellytyksenä olla uuden laitteen osto. Kauppiaille palautetut sähkö- ja elektroniikkalaitteet päätyvät tuottajayhteisöjen keräysten kautta suoraan hajotettavaksi materiaalikierrätykseen.

Lain mukaan kierrätettäessä pitäisi ensisijaisesti selvittää laitteen uudelleenkäytön mahdollisuus. Sitä tehdään enimmäkseen vain kierrätyskeskuksissa. Testaus ja laitteiden uudelleen kauppaaminen vaatii resursseja: tiloja, henkilökuntaa ja osaamista, joihin kaupallisilla, uusia laitteita myyvillä yrityksillä ei ole intressejä panostaa. Sen sijaan Turun Ekotorilta, kuten monista muistakin kierrätyskeskuksista löytyy tarvittavat resurssit uudelleenkäytön mahdollistamiseen. Käyttökelpoiset tavarat testataan ja puhdistetaan, jonka jälkeen ne saadaan takaisin käyttöön sen sijaan, että ne päätyvät turhaan hajotettavaksi materiaalikiertoon. Vasta uudelleenkäyttöön kelpaamaton sähkö– ja elektroniikkaromu kerätään asianmukaisesti tuottajayhteisöille, Elker Oy:lle sekä SERTYlle, jotka vastaavat laitteiden kierrätyksestä materiaaleina. Vuoden 2014 aikana Turun Ekotoreilla kierrätettiin uudelleenkäyttöön yli 18 500 sähkölaitetta. Määrä vastaa noin kymmentä prosenttia kaikista vastaanotetuista laitteista.

Vältä laittomien toimijoiden keräyksiä

Jos teille tietämättömille vuosittain katoavat laitteet saataisiin kierrätykseen ja uudelleenkäyttöön, säästyisi uusien laitteiden valmistukseen tarvittavia luonnonvaroja huomattavasti. Mihin nämä laitteet sitten häviävät? Osa jää pöytälaatikoihin ja varastoihin. Liikkeellä on myös romukauppiaita, jotka keräävät pelkkiä arvokkaita materiaaleja sisältäviä laitteita tai laitteita jotka he saavat myytyä kehitysmaihin. Mm. Afrikkaan päätyy laittomasti epämääräisten keräysten ja kauppiaiden kautta vuosittain valtavat määrät elektroniikkajätettä. Määränpäässä jätteet useimmiten poltetaan paikallisten asukkaiden toimesta sekä ympäristöä että ihmisten terveyttä vaarantaen. Vuonna 2013 tullin haaviin jäi 100 tonnia laitonta elektroniikka- ja autoromua. Ruotsissa määrä oli lähes 800 tonnia.

Valitse siis harkiten minne annat vanhat sähkölaitteesi. Voit valinnoillasi säästää luonnonvaroja tuomalla käyttökelpoiset laitteet kierrätyskeskuksen kautta uudelleenkäyttöön. Toimimattomat laitteet voi toimittaa kierrätyskeskusten lisäksi virallisiin vastaanottopisteisiin, kuten jätelaitosten jäteasemille tai kodinkoneita myyviin kauppoihin.

IMG_1773

käytettyjä dvd-laitteita myynnissä uudelleenkäyttöön

käytettyjä dvd-laitteita myynnissä uudelleenkäyttöön

toimivia, testattuja ja siistejä kahvinkeittimiä

toimivia, testattuja ja siistejä kahvinkeittimiä

käytettyjä toimivia tietokoneen näyttöjä

käytettyjä toimivia tietokoneen näyttöjä

Näitä ja paljon muuta käyttökelpoista tavaraa kiertää Ekotorien kautta uudelleenkäyttöön. Salli sinäkin ylimääräisille toimiville laitteille jatkoaikaa ja tuo ne kiertoon kierrätyskeskukseen. Uudelleenkäyttö on parasta kierrätystä!