Ajankohtaista

Fiksuja valintoja jouluun Ekotorilta, luontoa ja lompakkoa säästäen!

5.12.2013

Joulusta on tullut yhä enemmän kulutusjuhla. Lehdet kirjoittivat hiljattain, että tänä vuonna suomalaiset arvioivat käyttävänsä joululahjoihin keskimäärin 398 euroa. Valtaosa lahjoista on useimmiten uusia tavaroita. Sen lisäksi että joululahjoihin menee paljon rahaa, kuluttaa uusien tavaroiden valmistus aina moninkertaisesti luonnonvaroja tavaran lopulliseen painoon nähden. Tämä jää usein vaille huomiota kun pohditaan enimmäkseen joululahjoihin kuluneita euroja. Tähän kun yhdistää vielä sen valitettavan seikan, että osa lahjoista saattaa olla turhia hankintoja. Lahjan saajan mieltymykset ja tarpeethan eivät hyvästä tahdosta huolimatta aina täysin kohtaa lahjan antajan arvion kanssa. Siksi olisi entistä tärkeämpää miettiä mitä lahjaksi antaa. Kierrätystavaroiden ja erilaisten palvelujen ostaminen on uutta tavaraa ympäristöystävällisempi vaihtoehto, mikäli jotakin haluaa ostaa.

Tarvitseeko lahjaksi ostettujen tavaroiden sitten edes olla uusia? Esimerkiksi kirjat tai sisustusesineet ilahduttavat monia siitä riippumatta ovatko ne uusia vai ei. Samoin vanhoja muistoja herättävät musiikkitallenteet, cd:t ja vinyylilevyt voivat olla ilahduttavia nostalgisia lahjaideoita kelle tahansa. Puhumattakaan juuri lahjan saajalle pienellä vaivannäöllä tuunattu huonekalu tai muu esine! Vanhojen tavaroiden kanssa voi rohkeasti käyttää luovuuttaan, vain mielikuvitus on rajana tuunauksessa tai keksiessä uusia käyttötarkoituksia esineille.

Ekologisempia vaihtoehtoja lahjapaperille

Kaikki varmaan tunnistamme jouluaattona syntyvät ryppyiset valtavat lahjapaperikasat, jotka päätyvät yleensä yhden käyttökerran jälkeen roskien joukkoon. Pelkästään joululahjojen lahjapapereista syntyy joka vuosi valtavasti turhaa poltettavaa jätettä. Lahjapaperit valmistetaan useimmiten niin ohuesta paperista, ettei sitä voi uudelleenkäyttää eikä kierrättää paperien mukana.

Turun Ekotorilla suositellaan lämpimästi harkitsemaan muita vaihtoehtoja lahjojen käärimiseen. Esimerkiksi erilaisilla kierrätyskankailla voi lahjat sitoa persoonallisesti, samoin esimerkiksi sanomalehtipaperia tai kangaspusseja käyttäen. Kanslerintien kierrätysmyymälässä on jouluun asti esillä näyttely, jossa esitellään vaihtoehtoisia paketointi-ideoita. Näytillä on sanomalehtipaperista tehtyjä hienoja paketteja sekä kankaista tehtyjä kauniita lahjapussukoita, joita voi hyvällä omallatunnolla käyttää yhä uudelleen. Mukaan saa myös ohjeen hienon paperisen ruusukkeen tekoon.

27112013556

Nyt kaikissa myymälöissä on myös joulukoristeita, -valoja ja mm. kuusenjalkoja, mikäli sellainen kodista vielä puuttuu.

Tervetuloa tekemään löytöjä pukin konttiin!